We verlaten China en keren terug naar Afrika. We willen de giraffen toch eens bekijken van op de giraffen uitkijkpost. Het is er behoorlijk druk, maar we vinden toch nog een plekje waar we de dieren goed kunnen zien.
Ook bij de giraffen zijn er kleintjes... super schattig!
Paaldorp
Nog in Afrika bevindt zich het paaldorp. Het zou hier om het overbekende paaldorp Ganvié in Benin kunnen gaan, maar tevens in Senegal, Mali, Ivoorkust, en Burkina Faso zijn ze te vinden. De hutten van het paaldorp zijn schatkamers, vol met volksambacht en authentieke Afrikaanse kunstobjecten.
Het dorp is instapklaar, een Afrikaanse kapster vlecht je haardos volgens de laatste trends, bij de vissershut heeft men zojuist de netten te drogen gehangen, de poelier biedt je zijn fameuze ‘poulets cyclistes’ (coureur-kippen) aan, een beetje taai maar ongekend lekker, de hut van de shaman straalt een mystieke sfeer uit, de voodoo-cultuur schuilt in tientallen symbolen en objecten…, een authentiek schooltje biedt plaats aan al wie meer wilt leren over het paaldorp. Op een steiger ligt een zeeleeuw heerlijk te slapen in de zon. In het water dat de paalwoning omgeeft, zwemmen er nog enkele andere rond.
Australië
We willen straks nog naar de roofvogelvoorstelling gaan kijken, maar we hebben nog wat tijd. We besluiten om eerst even de kangoeroes een bezoek te brengen. Deze zitten in Australië.
Eerst komen we voorbij de kasuaris. De helmkasuaris is een robuuste, prehistorische loopvogel (70 kg, 1,8m groot), Deze bedreigde vogel is zeldzaam in dierentuinen. Deze massief gebouwde loopvogel, die tot 50 km per uur kan halen, is afkomstig uit Papoea Nieuw Guinea en het noordoosten van Australië behoort tot de struthioformen, net als de Afrikaanse struisvogel, de Zuid-Amerikaanse nandoe en de Australische Emoe. De vleugels hebben geen vliegfunctie en zijn dan ook bijzonder klein.
De vleugels van het dier zij opgebouwd uit lange, primitief ogende veren, erg rudimentair. De lichaamsbevedering bestaat uit zeer kleine, losse zwarte veertjes. Hij leeft in de dichte ondergroei van het oerwoud met een overvloed aan groenten, fruit, slangen en insecten.
Z’n helm is een praktische hakbijl en een geducht verdedigingsmiddel. In de aanval beschikt hij over een geducht wapen, een gevechtsklauw. Deze laat hij niet ongebruikt bij de verdediging van zijn territorium. Hij reageert dan ook bijzonder fel, voornamelijk gedurende het broedseizoen. Het vrouwtje is dominant, maakt de keuze van de partner en trekt zich na de eileg terug, het mannetje neemt de broedzorg op zich, een jaar lang.
De witte pelikaan
Net als alle pelikanen heeft ook deze soort een snavel dat hij gebruikt als schepnet. Hiermee kan hij vissen tot wel twee kilogram opscheppen. Zijn snavel gebruikt hij eveneens als bord. Het halfverteerde voedsel dat hierin wordt bewaard gaat naar de jongen.
Bij honger voedt hij zich met vis en aanvullend met vogels, duiven en eenden. Deze slokt hij allen in hun geheel op.
De reuzenkangoeroe
En dan komen we bij de reuzekangoeroe. Het is moeilijk in te beelden dat dergelijk groot en strek dier bij de geboorte slechts 2,5 cm groot is. Hij wordt blind geboren en toch lukt het hem om de buidel van zijn moeder te vinden. In Pairi Daiza hebben we twee koppeltjes, beide in gevangenschap geboren (Texas en Nederland). Dit omdat de Australische wetgeving alle uitvoer formeel verbiedt sinds de jaren ’70. De reuzenkangoeroes zijn herbivoor en leven in de Australische semi-woestijngebieden, hun dieet omvat verse grassen en stro.
La Porte du Ciel
We hebben wat meer tijd nodig gehad om de kangoeroes te bekijken, dan dat we verwacht hadden. Nu moeten we ons haasten om nog op tijd te zijn voor de roofvogelvoorstelling. We kunnen nog binnen, maar hebben geen plaats meer op te zitten. We zijn hier nu toch, dus we besluiten de voorstelling al staand te volgen.
De voorstelling heeft plaats in het gedeelte La Porte du Ciel. In het midden van deze wereld, die bijna volledig gewijd is aan vogels, vinden we de mysterieuze toren van de voormalige abdij van Cambron. De roofvogels demonstreren, onder de leiding van de valkeniers, een verbazingwekkend schouwspel in ‘vrije vlucht’.
Roofvogels zijn sowieso indrukwekkende dieren en dat vonden we dus ook van de voorstelling. Ik ben gek op uilen, dus het was heel leuk om hen aan het werk te zien. Ook de gieren waren verbazingwekkend.
Even een gier uit het publiek plukken.
Ready for take off!
Na de roofvogelshow gaan we nog even bij die andere favorieten van mij kijken, de pinguïns. We willen straks ook nog even de vissen zien, maar dat is voor later.
No comments:
Post a Comment