Thursday, May 30, 2013

Bretagne - dag 5: dinsdag 21 mei 2013

21.05.2013

Mooie uitzichten en oude forten

Het is alweer de laatste volledige dag in Bretagne. De tijd lijkt wel veel sneller te gaan dan anders. Om 7 uur loopt naar goede gewoonte de wekker af. We staan op en maken ons klaar voor het ontbijt.

Na het ontbijt maken we ons klaar voor vertrek naar Fréhel, een dorpje op ongeveer een uurtje rijden van Binic. In Fréhel vind je Cap Fréhel, inclusief! vuurtoren en Fort La Latte. Hier hebben we beiden erg naar uitgekeken. Op weg naar de wagen maken we eerst nog een aantal foto's van het hotel en de haven. Het is bewolkt, maar het regent gelukkig niet.
De rit duurt ongeveer een uurtje. We rijden vlotjes, al merken we wel dat het wat drukker is op de weg dan de afgelopen dagen. Je merkt dat het verlengde weekend er op zicht en dat iedereen weer aan het werk moet.

Rond kwart voor 9 komen we toe bij Cap Fréhel. Op de parking is het vrij rustig. Er staat enkel maar een bus en enkele auto's. Het is heel donker en mistig meer en het miezert een beetje, maar het uitzicht is echt prachtig. We maken een wandeling en genieten van het uitzicht. Hier kom je echt tot rust.

De vuurtoren van Cap Fréhel
De vuurtorenliefhebber in Sarah was weer helemaal gelukkig.
 
 
In de verte zie je fort La Latte liggen.
Via een klein kronkelpaadje kan je van Cap Fréhel tot aan Fort La Latte wandelen.

Nog eens Fort La Latte op de achtergrond.Deze natuurfotograaf zat op een klein stukje rots de vogels te fotograferen.
Indrukwekkend!


Ingezoomd op Fort La Latte.


We besluiten de tocht naar Fort La Latte toch maar niet via het kleine kronkelpaadje te doen, maar met de auto. De rit duurt een kleine 10 minuutjes. We parkeren de wagen en nemen een kijkje bij de site. Eerst komen we voorbij de Doigt De Garantua, een kleine menhir.


Wij besluiten het grote pad te verlaten en via een "short cut", door de bosjes richting het fort te gaan. Heel avontuurlijk! Lol. Halverwege houden we even halt en kunnen we een glimp opvangen van het fort.Toegekomen bij het fort besluiten we tickets te kopen en het fort te bezoeken. Vooral Hendrik vindt dit helemaal geweldig. En toegegeven, het is de moeite waard.
Het fort kent een lange geschiedenis, maar om het kort te houden... volgens een legende werd de eerste steen van het fort reeds in 937 gelegd. Het huidige fort werd gebouwd in de 13e eeuw door de heren van Goyon. De slottoren en het bewoonbaar gedeelte werden in de eerste helft van de 14e eeuw voltooid.
De huidige kapel werd in 1719 gebouwd en tijdens de Franse revolutie werden Engelse spionnen in het fort gevangen gehouden. En in 1890 werd het tot historisch monument verklaard.
Er werden ook een aantals films opgenomen in het fort.  


 
In de verte zie je de vuurtoren van Cap Fréhel.

Put om water op te halen.
 
 
De vergeetput.
De kapel.
  
Het uitzicht bovenop de toren is echt prachtig!
 
In deze oven werden de kogels voor het kanon gemaakt. 
Na 1,5 uur fort kijken heeft Sarah het wel gehad. We verlaten Fort La Latte en maken (nu steile) klim naar boven. We besluiten nog even een kijkje te nemen bij Point De Pléneuf in Val-André, daar zou ergens een vuurtoren langs de kust staan. De rit duurt een kleine 3 kwartier.

Wanneer we toekomen zien we helaas geen vuurtoren, maar het uitzicht is wel prachtig. Op een gegeven moment is de weg afgezet omdat er gevaar is voor vallende rotsblokken. We parkeren de auto een eind van de rots vandaan en maken een korte wandeling over het strand. Hendrik zoekt nog even wat schelpen. Deze liggen hier massaal op het strand. En het zijn nog grote ook.

 
 

 
Je ziet het niet goed op de foto, maar rond dat eiland krioelt het van de vogels.

 

Het weer blijft koud en miezerig en we besluiten om terug te keren naar Binic. Onderweg stoppen we nog wel even bij de Mac Donalds. Beetje vreemd om met dit weer een Sundae ijsje met chocolade en nootjes te eten, maar het smaakt! Terug in Binic gaan we ons eerst opfrissen, de koffers al pakken en de spullen die we niet meer nodig hebben alvast naar de wagen brengen. Zo zijn we morgen sneller klaar om te vertrekken.
Voor het avondeten gaan we naar het restaurantje Miramar in Binic. Het eten is lekker en de bediening is erg vriendelijk. Het is wel erg veel. We zitten dan ook goed vol. Om af te sluiten maken we nog een kleine wandeling langs de haven van Binic.

Het hotel.

Eén van de twee stranden van Binic.
 
Ook Binic heeft een vuurtoren.
 


Na de wandeling gaan we weer naar het hotel en kruipen onder de wol. We willen immers fit zijn voor de reis naar Disneyland morgenvroeg.

 

1 comment:

  1. Prachtig dat ford! Jammer dat je laatste dag in Bretange er alweer opzat!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...